niedziela, 12 październik
Zostaw komentarz

Zimą dżem truskawkowy to wspomnienie lata zamknięte w słoiku. Kawałki truskawek zanurzone w truskawkowej galaretce poprawią humor w ponure dni.

Dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni za dużo czasu, a jednak chcą zrobić zapasy na zimę stworzono mieszanki żelujące. Dzięki temu przygotowanie dżemu nie zajmuje już tyle czasu.

 

Natomiast jeśli chcemy przygotować tradycyjny 'babciny' dżem radzę wypróbować poniższy przepis:

 

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 80 dkg cukru
  • sok z jednej cytryny

Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki. Duże kroimy na pół a małe zostawiamy w całości.

Wsypujemy do garnka z grubym dnem i wyciskamy do truskawek sok  cytryny.

Gotujemy kilka minut aż truskawki puszczą sok i wtedy wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 30 minut, często mieszając. Po tym czasie część delikatnie rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.

Gorący dżem przelewamy do dokładnie wymytych słoików, zakręcamy i odkładamy do góry dnem do ostygnięcia.

 

Smacznego!

 

Truskawki, dżem truskawkowy

Wczytywanie komentarzy... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.

Zostaw komentarz jako pierwszy.

Zostaw tu swój ślad...
Niezalogowany ?
lub skomentuj jako gość