Zimą dżem truskawkowy to wspomnienie lata zamknięte w słoiku. Kawałki truskawek zanurzone w truskawkowej galaretce poprawią humor w ponure dni.
Dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni za dużo czasu, a jednak chcą zrobić zapasy na zimę stworzono mieszanki żelujące. Dzięki temu przygotowanie dżemu nie zajmuje już tyle czasu.
Natomiast jeśli chcemy przygotować tradycyjny 'babciny' dżem radzę wypróbować poniższy przepis:
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 80 dkg cukru
- sok z jednej cytryny
Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki. Duże kroimy na pół a małe zostawiamy w całości.
Wsypujemy do garnka z grubym dnem i wyciskamy do truskawek sok cytryny.
Gotujemy kilka minut aż truskawki puszczą sok i wtedy wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 30 minut, często mieszając. Po tym czasie część delikatnie rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.
Gorący dżem przelewamy do dokładnie wymytych słoików, zakręcamy i odkładamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego!