Wysokie temperatury na zewnątrz nie zachęcają do używania piekarnika i stania w nagrzanej kuchni. Jeśli jednak mamy ochotę na kawałek domowego ciasta warto wypróbować sernik bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie. Dzięki dodatkowi rabarbaru sernik jest lekko kwaskowy i orzeźwiający a posypka z białej czekolady nadaje chrupkości i przyjemnej słodkości.
- 250 g herbatników lub ciasteczek owsianych
- 100 g masła
- 400 g serka typu Philadelphia ( np. Delfiko)
- 250 g śmietany 36 %
- 90 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 gałązki rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
biała czekolada do posypania
Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i dusimy aż się rozpadnie. Studzimy.
W odrobinie gorącej (ale nie wrzącej) wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do rabarbaru. Odkładamy do lodówki.
Ciasteczka rozdrabniamy. Masło roztapiamy a następnie dodajemy do ciasteczek. Dokładnie mieszamy aż ciasteczka wchłoną tłuszcz.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasteczka, wyrównujemy i uklepujemy łyżką. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy z cukrami. Serek Philadelphia przekładamy do miseczki i przez chwilę mieszamy mikserem. Śmietanę dodajemy do serka i miksujemy.
Do masy serowej dodajemy rabarbar i delikatnie mieszamy. Wylewamy na spód ciasteczkowy.
Posypujemy posiekaną białą czekoladą.
Wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Smacznego!