Idealne ciasto dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Jest smaczne, wilgotne i naprawdę tanie.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka zmiksowanego miąższu z dyni (brak blendera? wystarczy zetrzeć na drobnej tarce)
- 1,5 szkl. mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 margaryny Kasia
- 2 łyżki oleju
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach pomarańczowy
Składniki na lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby była miękka. Do miski wkładamy margarynę, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Jeśli nie mamy miksera to do utarcia ciasta używamy drewnianej pałki. Łączymy z dynią, mąką, proszkiem do pieczenia. Ciasto już prawie gotowe. Wystarczy dolać wg uznania zapachu pomarańczowego i mamy już masę, którą przelewamy do natłuszczonej formy. W moim przypadku była to tortownica ok. 26 cm. i ciasto wyszło dość niskie (zaletą jest to, że jest więcej lukru:)). Myślę, że keksówka byłaby też dobra.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 1800C i pieczemy ok.40 minut.
Wystudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.
Smacznego!